Followers

Saturday, January 9, 2016

Go Hokkaido! Japan volume 4 (Takino Suzuran Hillside Park Snow World)

bersambung lagi hari ke-4:

Takino Suzuran Hillside Park Snow World


panoramic pix

ni tempat yang dinanti-nantikan sebenarnya.....cara nak ke sini:

subway namboku line - last st.(mokomanai st.) - turun subway g platform no.2 (bus no.106) beratur...bas setiap sejam....naik bus 50 minit baru sampai..tambang bas yen 480.

dalam bas..nasib baik dapat seat..indahnya kiri kanan view.macam dalam drama korea ke jepun ke...hehhee..

untuk yang naik bas boleh rujuk schedule ni.
  
pemandangan sepanjang di dalam bas...



lagi best..sampai je puncak gunung tu..snow pun turun :) halus2 tapi sederhana lebat...best...

 
ni tempat bas berhentikan kita....naik tangga ni nak ke "entrance"



ni pintu masuk dia...

dalam jalan-jalan nak ke slope tu, kiri kanan dah macam "narnia" hutan ais..ambil gambar dulu la..the best of own trip ni...tak rushing ..macam jalan-jalan keluarga je mcm tu rasanya..


sapa nak main ski boleh main.ada dia sewakan kalau takde yang sendiri punya. kalau ada sendiri punya boleh bawak. sewa pun xmahal dalam rm25 ke...ada yang free jugak...semua track, facilities all totally free + admission pun free...cuma alatan-alatan ada yg kena sewa kalau nak main..slope pelampung tu free...yang tarik-tarik kids pun free ada di merata-rata dalam park! lepas main pulangkan balik.main sampai muntah .....:)


ski...


macam artik!hehhee


kami jumpa orang melayu singapore....dari bus st -- sini kami bersama-sama bergembira :)masih contact sampai sekarang. Silaturrahim itu luas..



mula-mula tengok ahh? nak tarik pelampung ni naik atas bukit ke? pengsannnn....tapi rupanya canggih tau...kita kena masuk dlm pelampung tu, ada rail akan tarik kita naik ke atas..yeayyy...takyah susah-susah tarik sampai atas pun....yesss!!




ada budak (alysha) yang memang selalu gigih tarik itu ini...kena que panjang.sebab diorang xkan lepaskan 2-3 serentak.setiap org dah sampai bawah slide dengan selamat baru next. baguslah..cuma kena sabar sambil berselfie..tak sampai setengah jam pun Q...panjang trek SLOPE ni 250m. yang terpanjang di japan! ni FREE of CHARGE! sempat main sekali je sebab banyak lagi aktiviti lain nak main...+ pukul 3:30 pm dah tutup. bas last pukul 3:28pm.




banyak lagi taman rekreasi mcm ni...tapi yang lain rugi smua kena bayar! private park...this one govt punya...terbesar di hokkaido dan semua ada...why not spend the whole day here!selain slope ni ada:


  • jungle hunting (jungle dia...hehhe terang semua penuh salji ada pokok-pokok je) tapi snow dia sampai lutut..
  • ada macam cable car tu..paggil apa nth...naik tu boleh tgk bawah..



  • kesimpulan: semua ada di sini....sempat main ke tak je.sebab siang dia pendek! kalau banyak masa sehari datang 1 aktiviti hehhee...kena stay lebih lama di hokkaido..



pemandangan penuh taman rekreasi ini.... snow selalu turun sbb memang sejuk.macam padang yang luas seluas-luasnya penuh salji.kawasan pergunungan.

naik ni pun free..takyah bayar sewa ke apa-apa. ambil je kat tepi2 dia letak (tengok belakang aniq tu tersusun tu..macam-macam jenis all for free). lepas main letak balik. bestla..enjoy sepuas-puasnyaa. tapi mama & abah kena tarik...tarik pun tak berat sebab dia macam meluncur atas ais..sampai kadang-kadang terlanggar orang. tarik sikit je jalan dia lebih ke depan..susah nak break! heehhe...kalau terlanggar tu "sorryy..".terbabas. ehehhe...


Kami jalan-jalan lagi... nampak ada orang buat olaf (snow man  dlm cerita FROZEN) yang cantik.. tumpang ambil gambar konon-konon buat sendiri. rupanya bkn senang jugak nak buat olaf ni..kalau yang cantik! letih nak mengepal snow jadi bulat-bulat..kena tekun..hehehe



kakak alysha pun with gigirl olaf (snow cap yang olaf pakai tu kakak punya)

lagi activities yang ada: (for kids & adults) - free jugak!




luncur...wuuuuuu






yang belakang tu rest house! ada warmer...leh minum-minum ada cafe. kalau ada yang tak tahan dah sejuk drp "hypothermia" baik p masuk dlm rumah tu...boleh berpeluh pakai baju-baju sejuk ni..suhu normal..tapi tu memang tujuan rumah ni. jangan paksa! ok..g normalkan suhu badan dulu..nanti keluar balik...


*hypothermia: the condition of having an abnormally low body temperature, typically one that is dangerously low. biasanya berpotensi berlaku suhu badan menurun dengan mendadak samaada disebabkan oleh exposure pada suhu sejuk dlm masa yang lama atau ubat. 

risiko hypothermia:

  • terutama kepada: org tua, kanak-kanak, baby...disebabkan kurang kepanasan, pakaian atau makanan
  • org yang kat luar (outdoord)dalam jangkasamasa lama
  • dalam suhu sejuk pun boleh jugak
  • ada faktor lain lagi....ni nak fokus "winter" je.
vending machine air tin dia ada hot dan cold.hot kaler merah sold kaler biru....amik lah merah..suam2 sedap diminum utk panaskan badan..


TANDA-TANDA anak kena hypothermia:


  • menggigil (tanda sistem badan bekerja respon kpd kesejukan yang terlalu tinggi) ambil tindakan segera
  • pernafasan mula perlahan
  • pening, hilang ingatan
  • keletihan melampau
  • nadi menjadi lemah
  • keadaan paling teruk: tidak sedarkan diri
  •  utk bayi: kulit menjadi merah dan baby pasif (lemah)
RAWATAN PANTAS:


  • Remove  kalau ada baju basah, gloves, topi, kasut, stoking yang basah. gantikan yang kering. aniq asyik main snow....saya memang prepare beberapa glove extra dlm handbag! basah kuyup @ nampak lembap saya tukar...masuk dlm plastik je yang lembap tu. balik sampai rumah kuyup gloves tu....
  • Protect mereka drp angin, lebih banyak kehilangan haba badan. rest house tu berguna...cepat-cepat masuk rumah yg warm tu(ada heater)... atau tebalkan baju/blanket/sweater
  • boleh juga guna heating pad (hand warm) tu...hot pack.tapi masukkan dlm poket baju ke suruh dia gengam. jangan direct contact dengan skin takut irritation/burn! dia xlah panas smp suhu 100 darjah tp biar beralas kain...chemical yang panas tu...
  • kalau teruk sangat kena p hospital. 
motivator & perunding kewangan: hasbah juwaini

 i dulu kan belajaq biomedic...ahaks. medic tu tak boleh tinggal. sebati dalam jiwa walaupun taklah seterer doktor di hospital tapi taulah sikit-sikit ditambah bacaan. kalau teruk lagi rujuk2 adik beradik yang doktor & klien yang doktor2 biasa-pakar (alhamdulillah dikelilingi orang-orang yang hebat) tu untuk jawapan dan nasihat terpantas.... 

Monitor anak-anak lagi2 baby 
sebab kita tak biasa kan...suhu sejuk melampau ni...manage accordingly.i sentiasa monitor anak-anak i...bila diorg kata "sejuk" cepat2 do something. paling senang cari rumah panas ni....kalau sejuk2 biasa takpa...janganlah tgg sampai biru baru nak bertindak! tapi kalau pakaian proper inshaallah..."warmth je" rasa macam sejuk2 musim2 hujan je..hehehe...

last bas: 3:30pm.....
kami naik bas ni n sampai subway st. masih awal...4.30pm..tapi dah malam...hehehe kami rasa macam lapar. since dekat sini belum lagi rasa makanan luar di restoran. sebab tak pasti halal tu. jadi kami google restoran halal di hokkaido. senaang je nak ke sana...


"warung jawa" fb pun ada...

naik subway yang sama "namboku subway sampai lepas 1 st daripada st sapporo" nama st dia..."kita 18 jo"

turun....jalan dalam 450m dalam 5 minit je..dekat sangat! pakai gogle map atau "east asia" app kat phone tu

sedetail ini map yang kitorang guna...belok kiri...cross the road>take the elevator. senang je..sangat jelas.just relax janji ada internet inshaallah mmg had fun & pleasure journey!

harga makanan...kalau convert mee, nasi ke satu tu dlm RM38-RM40...
air: 4 rggt ke 16 rggt...makan sekeluarga RM 200-250 hehhehe....

ikutlah kalau rasa nak try boleh je, kalau nak save budget kalau ramai ke ...makan makanan kita bawak je...kitorang mmg xd nak spend apa-apa sangat just menikmati sahaja apa yang kami terlintas nak buat & nak rasa....:)
*info: semua train kids bawah 6y.o free tambang. nnt masuk palang train tu masuk 2-2 sekali...mmg mcam tu.tu baguslah. so kami just spend utk 2 tiket je.(guna kad yg mcm t n'go tu)


ni kak widya (belakang aniq)- dulu artis kat indonesia pemilik restoran warung jawa. peramah sangat! sembang tak berhenti...kita pun rasa enjoyyy...dia tourist guide jugak!


warung jawa


lamb rice- 1200 yen


fried rice- 1000yen






kedai dia mmg tersorok sikit...lower ground


dari luar bangunan kedai ni : ZEUS bld


lamb rice - 1200 yen


kat luar bangunan : B1 " warung jawa" fb pun ada jugak :)


selepas penat berjalan....kena tunai janji.."toys for kids". tak murah pun toys sini.taktau lah branded ke apa..tapi maybe cari dlm supermarket...1 toy ratus ringiit malaysia.


sebab dah janji.sedekah jelah kenangan jepun ..ahaksss



2 toys ni > jumlah kitoraang makan tadi (toys + bateri)...dalam 10,000 yen = RM350

dah dapat toys ada orang dah tak sabar nak balik.....2 budak ni


so berakhir hari ini....jom balik...zzzzzzzz

the end...tggal 1 lagi last part! sambung esok....tq for reading


sincere sharing,
motivator & takaful financial advisor
holiday 2015 with family


2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sis, mmg name apps tu east asia ke ? mcm xjumpe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TAKAFUL & FINANCIAL Enquiry form

Name:
Email Address:
IC number(applicable for malaysian only)
Occupation
Weight (berat)
Height (cm)
handphone number/whats app no:
Medical History 1. Healthy
2. Just warded(<2 months)
3. Unhealthy

This contact form was created by Freedback.

signature

signature