Followers

Tuesday, December 23, 2014

Ombak besar dalam perniagaan..

salam semua...dah lama tak menulis. last posted october bermakna sebulan lebih tak menaip blog!!(lamanya meninggalkan diary digital ku ini)..

nak bercoleteh dan memberi motivasi fenomena OMBAK BESAR dalam perniagaan....merujuk kpd

"CABARAN DAN RINTANGAN DALAM PERNIAGAAN"

Makin lama berkecimpung sejak umur 22 tahun  sehingga sekarang mencecah 30 tahun (8 tahun) taklah 10 tahun lagi kan...heheh..kalau baru lahir tu dah masuk darjah 2...rasa dugaan makin kuat dalam bisnes tapi sekuat dugaan itu melahirkan seorang manusia yang KUAT juga...tapi of kos KUAT lagi kekuasaan Allah swt yang tiada tandingan....

wanita besi..

kadang-kadang terfikir kenapa wanita ini bila bercakap/menyampaikan ceramah sangat bermotivasi dan agak keras...mungkin kerana kekentalan jiwanya mengharungi cabaran di dalam perniagaan di masa lampau sebelum betul-betul berjaya ke tahap hari ini...

apa pun cabaran yang kita tempuh, kunci untuk kita berjaya adalah keupayaan kita untuk bangkit kembali ...

saya selalu memikirkan ini.....juga. "no doubt!"

Bila diuji dengan gelombang...fikirkan ...
1. Inilah dunia usahawan yang sebenar! hanya manjadi usahawan impian anda mampu dicapai satu persatu straight to the point "dunia untuk menjadi jutawan BERMULA.."..bermakna anda berada di dalam dunia yang betul...sejajar dengan impian anda.

Berterima kasih 
utk perkara-perkara BURUK
 yang berlaku dalam hidup anda 
kerana kejadian-kejadian ini 
mampu membuka mata kita kepada perkara yang baik
 yang kita mungkin TIDAK PERASAN sebelum ini...
(menjadi lebih mengharagi sesuatu)

Yakin!! selepas sesuatu "kesusahan" akan datangnya "kesenangan" oh yeahh!!...
yang suka mendatangkan kesusahan kepada kita siap sedia menanti "kesusahan plak lepas tu " 
(hahah takutkan mereka). jangan takut kepada kejahatan...kerana yang melakukan kejahatan pun akan menerima kejahatannya kembali ..yang redha dengan kejahatan yang dilemparkan...kepadanya akan datang kesenangan selepasnya....so stay SABAR...ok!buktinya??

bukti petikan dari kutbah terakhir Rasulullah saw.
kita yakin dengan pegangan agama kita , kita sandarkan kepada agama segala-galanya kerana agama memberi kita "sebuah ketenangan" yang tidak dapat di tempat lain...walaupun dengan DUIT yang berbillions...

kepada semua usahawan di luar sana/ yang sedang membaca blog saya ini:

TIPS MENJADI USAHAWAN YANG BERJAYA

 
Bila terasa gegarnya jantung kerana ujian dalam perniagaan mungkin manusia lain (kawan-kawan seperniagaan, customer, keluarga, pembekal atau sesiapa sahaja..) BERMAKNA anda sedang berada di dalam medan perjuangan yang betul "bidang keusahawanan" bidang kekayaan yang perlu dibayar dengan sebuah pengorbanan menghadapi cabaran dan getir. bidang yang anda ceburi adalah BETUL!!kalau rasa tak pernah "tergegar" kena recheck many times..takut salah bidang. patutlah tak kaya-kaya...hii..kalau ada "gegaran" maknanya betul..


hakikat bidang "keusahawanan" penuh dengan 

HASAD DENGKI
IRI HATI
JELES
BERSAING SENGIT
KEPURA-PURAAN KAWAN
HIPOKRIT
PENIPUAN DIMANA-MANA
AMBIL KESEMPATAN 
MUSUH DALAM SELIMUT
GUNTING DALAM LIPATAN

semuanya ada di dunia perniagaan..sebab tu perlu bijak menilai permata vs kaca dalam berkawan! Never give 100% trust to your friends 

Kadang-kadang memang terasa penat melakukan kebaikan tapi dibalas dengan kejahatan! 
stay cool...keep calm!
"keep do good things...and good will come to u!".jangan penat melakukan kebaikan memberikan 
KEIKHLASAN
 yang tanpa henti...kerana dari kebaikan dan keihlasan yang kita bagi ni akan lahirnya sebuah
KETENANGAN!!
yang tidsk msmpu diperolehi di tempat lain..

SELAMAT BERJUANG BANGSAKU...dalam apa jua perniagaan yang anda ceburi! jangan takut dengan persaingan, jangan tunduk kepada kelompok yang suka "ambil kesempatan" terhadap kita..
berani dengan pendirian sendiri...kerana keberanian PENDIRIAN LAHIRNYA SEORANG TOKOH ANAK MELAYU YANG DIKENALI DUNIA KERANA KETEGASANNYA...iaitu:

Tun Dr. Mahathir Mohamad


yang disegani dunia..dan semua bangsa! kerana kebijaksanaan dan kepimpinan. sedangkan ketika pemerintahannya, setiap ketegasannya dipertikai, dihina, dikritik...tapi hasilnya 

SEBUAH KEJAYAAN YANG LUAR BIASA
ANAK MELAYU YANG LUAR BIASA!

siapa kata bangsa melayu gagal dalam berfikir?
tegas dengan pendirian yang kita putuskan...
banyakkan membaca dan ambil serius setiap ilmu dan bidang kepakaran lain juga..

ALL THE BEST KEPADA SEMUA USAHAWAN MELAYU!! go go go....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TAKAFUL & FINANCIAL Enquiry form

Name:
Email Address:
IC number(applicable for malaysian only)
Occupation
Weight (berat)
Height (cm)
handphone number/whats app no:
Medical History 1. Healthy
2. Just warded(<2 months)
3. Unhealthy

This contact form was created by Freedback.

signature

signature