Followers

Thursday, January 23, 2014

Kerjaya seorang perunding takaful

hai...assalamualaikum semua..rindu nak berblogging...tapi kurang berkesempatan selepas cuti lama, byk kerja yg perlu dilaksanakan segera...arini mmg nak stay at home settlekan few documentations at "home office"

Menjelang 2014 ni baru masuk januari..macam berduyun-duyun kawan-kawan, kenalan berminat nak menjadi "perunding takaful" macam saya..diorang kata nampak kerjaya saya ni mcam best je..macam santai je..hehhee

nak jugakla post muka..haha..

HAKIKATNYA:
"dont judge a book from its cover" hahaaa..apa maksudnya?

hehhee..

tapi nak cakap macam mana ye? di antara banyak-banyak kerjaya yg pernah saya berkecimpung diantaranya:
1. medical services officer - Medijaring, KL ni bukan jadi medical doctor okey..keje dia mengkodkan penyakit mengikut WHO punya guideline. keje ni "bosan" sikit. satu hari keje kodkan penyakit je puluh-puluh ribu drp claim client kat medijaring.mengadap komputer je kerjanya..2 bulan je keje. lepas tu lompat

contoh kod dia...

2. masuk tawakal specialist hospital as a "medical lab scientist" aka "pegawai sains" la kalau kat govt hospital
keje dia: buat lab test pesakit & verified. pernahlah tervarified kawan sekolah masa MRSM. dia tgk nama ai..terus terjejak kasih kat hosp tu...heheh... keje ni paling tensen di dunia. kalau terbuat silap (sbb manusia kan tak terlepas drp kesilapan) rasa mcm tengah tunggu dihukum gantung..balik tdo pun tak lena. bila dah habis duty takut ada kes berbangkit ke...emm mmg menyeksakan..tp on call byk gaji...sampai kurus kering buat "on call"

MLS

3. keje paling glemer dan gojes : LECTURER kementerian kesihatan. g mana pun semua org pandang tinggi walaupun gaji tak seberapa la...tp golongan pendapatan sederhana. bukanlah smp ketegori ekonomi rendah...keje paling santai, rilex...menggembirakan bila takde kelas..kalau ada kelas tak syok ckit..paling menekankan..byk betul documentations kena buat : lesson plans, jaga koko, research dll...keje ok terbest antara semua pekerjaan di atas.

teaching..

4. perunding takaful aka "finnacial advisor" registered dgn bank negara malaysia bukan ajen tepi-tepi jalan ..yer. profesional with CPD hours to completed, ada etika kewangan dll (memenuhi kriteria-kriteria kerjaya profesional ada lah..senarai lupa dah)..hehhe...ringkasan yg boleh diungkapkan

hehhee....
TETAPI....

ada tapinya...nak sampai ke tahap mampu mengungkapkan perkataan di atas kena penuhi syarat2 ini:

1. Meminati kerjaya takaful sepenuhnya. nak bagi org ada perlindungan, sedia tolong orang dll

2. mendalami ilmu takaful dan yakin dgn produk takaful serta kepentingannya BUKAN KOMISYEN nya sahaja

3. mesti enjoy berjumpa prospects/clients tanpa syarat. ada org kalau close baru dia suka&layan baik punya, kalau tak close dia maki hamun...that is not the way. kalau tak menjadi klien kita cukuplah menjadi sahabat/kenalan kita selamnya...hidup kita bukan semata-mata bisnes/takaful..tetapi jugak atas "silaturrahim". ramai kawan mmg menggembirakan..walaupun bukan klien, tetap dilayan samarata mcm org lain jugak.



4. mesti layan klien dgn ikhlas!! 100%..jgn mengharapkan apa-apa di atas bantuan/pertolongan/ kerjasama dan apa-saja kebaikan yg diberikan walaupun adakalanya bantuan kita dibalas dengan "TUBA!!" aka "RACUN"
Redha saja..ALLah kan ada..berserah kepadanya.Pemberi rezeki bukan jugak manusia tapi Allah swt

5. Mesti sentiasa fikir nak jadi top 1(champion). kenapa?
kalau masuk takaful sekadar nak kejar pendapatan RM 2000-3000 tak payah pun takpe. p makan gaji je lagi bagus! Pening kepala ye bila involve "servicing" ni. kena ada matlamat impian BESAR menggunung. nak jadi jutawan TAKAFUL..baru rasa Indahnya TAkaful. sebab komisyen ciput je..tapi disebabkan oleh ratusan clients yang menjadikan pendapatan kita BESAR..setakat nak dpat 10 orang lepas tu nak goyang kaki..Pasti anda akan kata "TAKAFUL NI INDAH KHABAR DARI RUPA" komiyen kecik dan bukan cepat sangat kaya...konsep takaful: slow & steady..hehe...but every month ada increment. kalau nak jutawan segera bukan di TAKAFUL tetapi maybe di MLM ke.jual kereta ke komisyen besar tapi tak steady....produk-produk lain ke.yg mungkin mampu memberikan itu.. 

6. Orang-org yang berjaya dalam takaful akan sangat faham maksud: "kesabaran itu INDAH" hehehe...berkat sabar itu mmg akan dinikmati dari hari ke hari...



indahnya sabar..


jangan sesekali berminat untuk menjadi perunding takaful jika:
anda nak cepat kaya!!anda pasti menyesal..heehehe. nak cepat kaya satu je cara kat dunia ni..hehhe

"the more u give the more u get"
ngeeeee.....


"WELCOME TO TAKAFUL INDUSTRY" THE BEST JOB IN THE WORLD...terutama kepada wanita bergelar IBU...nak manage anak, nak manage family...tetapi berpendapatan yg menghiburkan..hehehe.....
aka "housewife Bergaji CEO"

2 comments:

  1. Assalamualaikum puan hasbah.. Thanks for the great information u have.. Sy cuma nak tanya let's say dlm sebulan kita tak dpt closed deal dgn mne2 client.. Pendapatan kita mcm mne?? Still ade pendapatan o tk.. Tq

    ReplyDelete
  2. Still jalan.1 kes= komisyen 6 tahun puan fatimah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TAKAFUL & FINANCIAL Enquiry form

Name:
Email Address:
IC number(applicable for malaysian only)
Occupation
Weight (berat)
Height (cm)
handphone number/whats app no:
Medical History 1. Healthy
2. Just warded(<2 months)
3. Unhealthy

This contact form was created by Freedback.

signature

signature