Followers

Thursday, April 11, 2013

Ulasan buku top 93 personal Finance in Malaysia (best seller book)

Part three: Wealth Management

Bercerita tentang pelaburan, ramai yang menganggap ianya agak susah untuk membuat pilihan dan membuat komitmen terhadapnya. Tetapi ramai yang sangat berminat dengan pelaburan kerana percaya hanya pelaburan mampu menjadikan duit kita hari ini lebih bernilai dan berdaya saing utk masa akan datang..anda mungkin mempunyai sedikit simpanan dan memerlukan khidmat rundingan pakar kewangan dalam menjadikan nilai simpanan anda lebih bernilai.oleh kerana anda kurang perancangan dan masa untuk mengkaji setiap pelaburan yang tersedia.


Faktor utama mengapa anda perlu melantik "financial advisor" peribadi dalam membantu anda merancang kewangan lebih baik??

 • anda tiada masa untuk membuat kajian setiap pelabuaran yang ada kerana sibuk dengan pekerjaan, family dan aktiviti harian
 • anda mahukan sesorang yang professional utk merancang, menyusun dan mengendalikan portfolio wang anda. Penasihat kewangan anda mampu memberikan nasihat terbaik utk pelaburan wang anda
 • Pelaburan anda mungkin besar dan di merata-rata tempat. Semua pelaburan ini memerlukan pemerhatian.(monitoring) cthnya: real estate, stok, mutual fund, bond dll.
 • Penasihat kewangan juga mampu memberikan nasihat kepada anda dlm memberi perlindungan kepada kekayaan anda, merancang kewangan supaya tidak terkesan@hilang seandainya musibah dan apa saja malapetaka yang berlaku.
Mengikut kajian 1 drp 5 rakyat Asia hidup sebagai "sandwich generation"

Apa itu sandwich generation??individu yang hidup di antara anak-anak dan ibu bapa yang sudah tua. Dimana golongan ini tersepit di antara matlamat hidup sendiri dan keperluan peribadi serta terpaksa juga mengambil tahu dan mengambil berat ramai pihak (anak-anak, isteri, keluarga & parents yang makin meningkat usia).
Tersepit di tengah-tengah: your children vs parents
 
Apa peraturan yang terbaik boleh anda lakukan?
 
 1. anda wajib ada 3x ke 6x jumlah perbelanjaan di dalam "EMERGENCY FUND"
 2. Anda perlu simpan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan anda setiap bulan
 3. dapatkan perlindungan insurance @ takaful 10x pendapatan tahunan anda
 4. Laburkan duit anda mengikut formula ini: 100-(current age) % contoh: umur anda sekarang 30 tahun. 100 - 30 = 70%.jadi anda perlu invest 70% di dalam equities.Ini berkadar dengan umur anda. semakin meningkat usia, semakin berkurang investment memandangkan di usia muda kita masih mampu kuat bekerja dan mampu menagambil risiko lebih besar berbanding peningkatan usia kita kurang tenaga dan boleh berehat sedikit dengan pengorbanan yang telah kita lakukan di usia muda. satu lagi tips: Apabila membuat "pinjaman perumahan", installment bulanan tidak boleh melebihi 33% daripada pendapatan bulanan anda.
Adakah anda rasa satu keperluan mempelajari ilmu "financial planning"???
 
 

Memiliki kehidupan gembira beserta "financial freedom" adalah impian setiap manusia normal...
 
 
 
 
                              GREAT WEALTH ACCUMULATOR
gwa
Langkah pertama anda menuju "smart wealth accumulation"
Great Wealth Accumulator adalah satu plan "endownment" bukan sahaja mampu milik tetapi juga satu jalan permulaan "towards wealth accumulation". Dengan plan ini, anda mampu manikmati "tunai" secara berterusan sepanjang hidup anda. Bukan itu sahaja, plan ini menjaga @ melindungi anda terhadap sesuatu yang tidak diingini dalam konteks perlindungan KEWANGAN".
Perlindungan yang berpanjangan dengan simpanan premium yang lebih pendek. 
Ambil kesempatan ini, dengan simpanan premium tempoh terhad tetapi menikmati perlindungan secara berpanjangan. Sila pilih diantara 2 pilihan di bawah yang mana memenuhi keperluan kewangan anda....

tempoh polisi & manfaattempoh simpanan
30 years15 years
Up to Life Assured's age 70 years next birthday20 years

Menikmati bonus (survival benefits) yang guaranteed sepanjang polisi anda berjalan.....With Great Wealth Accumulator, anda akan menerima "cheque" (guaranteed survival benefit),                                 dimana bersamaan dengan 5% perlindungan asas setiap 2 tahun sepanjang tempoh menyimpan yang akan dihantar terus ke rumah anda.... Kemudian 5% akan meningkat kepada 8% bermula selepas tamat tempoh simpanan tetapi tempoh polisi masih berjalan (mengikut pilihan masing2)....Anda juga diberi pilihan samaada ingin mengeluarkan duit simpanan anada atau biarkan ia "menimbun"(accumulate) di GREAT EASTERN untuk menerimanya sekaligus nanti dengan lebih banyak "tunai".

Non-guaranteed cash bonuses to top it off
Great Wealth Accumulator bukan sekadar memberi "guaranteed survival benefits" tetapi juga cash bonus yang tidak tetap. Ia bergantung kepada pelaburan semasa..

More assurance with additional sum assured
Bermula tahun kedua akaun dibuka, jumlah "emergency fund" akan meningkat sehingga 160% daripada jumlah asal.. yang bestnya adalah tiada kenaikan simpanan yang perlu anda tambah utk kenaikan "emergency fund" ini...it's free of charge...BERBALOIKAN???

Jadual kenaikan perlindungan asas "emergency fund" secara berkala setiap tahun..sehingga 160%.....
Policy YearAdditional Sum Assured
(% of Basic Sum Assured)
1Nil
212.5%
325.0%
437.5%
550.0%
6 - Maturity60.0%

 Manfaat lain:
 • Kematian & kecacatan kekal jika ditimpa kecederaan.
 • kematian disebabkan kemalangan ia menjadi lebih banyak.
 • manfaat matang
 • pengecualian cukai "kurangkan cukai pendapatan"
 • 
   
  
   
  itu sahaja perkongsian utk hari ini....jika anda ada pertanyaan berhubung plan pelaburan baik ini, sila rujuk kpd saya atau GREAT EASTERN sendiri:
   
  HASBAH BINTI JUWAINI,
  FINANCIAL ADVISOR,
  MASTER IN BUSINESS ADMIN - GLOBAL MARKETING
  GREAT EASTERN TAKAFUL REG NO:1056721
   
  call: 012-6260742
  fb: hasbah binti juwaini
  whats app/we chat/viber ; all available =)
   

   

  No comments:

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  TAKAFUL & FINANCIAL Enquiry form

  Name:
  Email Address:
  IC number(applicable for malaysian only)
  Occupation
  Weight (berat)
  Height (cm)
  handphone number/whats app no:
  Medical History 1. Healthy
  2. Just warded(<2 months)
  3. Unhealthy

  This contact form was created by Freedback.

  signature

  signature